18 Haziran 2014 Çarşamba

Merhaba Onyüzmilyonoje okurları.

Bugün uzun zamandır bahsetmek istediğim bir konuya değinmek istiyorum. Konumuz başlıktan da anlaşılacağı gibi 'Blogger'lık ve 'İnstablogger'lık. Yani bu iki kavramın bloggerlara olan yansımasından bahsedeceğim. Burada amacım kimseyi yargılamak değil. Sadece içinde bulunduğum durumu size aktarmak istedim.

Bildiğiniz gibi benim de bir instagram hesabım var ve baya da ilgi görüyor, seviliyor. Bir de blog açmak istemeyip sadece instagramdan bilgilerini, deneyimlerini sürdüren arkadaşlarım var. Benim de uzun zamandır sürekli başıma gelen bir olay var. İnstagram hesabım bloğumla bağlantılı evet. Yani bir nevi bloğumun tanıtımını yapabileceğim bir platform benim için. Ancak ne yazık ki 4 bin küsür takipçim olmasına rağmen oradan bloğuma çok fazla izleyici çekebilmiş değilim.  Örneğin blogda yazdığım bir yazıyı orada fotoğrafladığım zaman bloğa gelen kişi sayısı takipçi sayısına göre çok çok düşük. Yani sadece izleyici değil tıklanma bile çok az oluyor. Bakıyorsun fotoyu 200 kişi beğenmiş ama o yazıma gelen tıklanma sayısı 10 u bile bulmuyor inanın.Ve o fotonun altında ipuçları vermediğim için instadan bile çok fazla yorum gelmiyor. İnstablogger diye tabir edilen bir şahıs olarak orada devam etsem yani fotonun altına blogda yazdıklarımı yazsam deli gibi yorum geliyor, beğeni alıyor. Yani anlayacağınız blogdaki izleyicilerim dışında instagramdan filan yeterli miktarda tıklanma alamıyorum. Dolayısıyla instagram hesabım bloğumu tanıtabilmek için yeterli bir platform olmaktan çıktı artık benim için. Yine tabi aynı şekilde yoluma devam edeceğim. Bloğumda yazdığım şeyleri çok fazla anlatmayacağım. Beni gerçekten takip etmek isteyenler bloğuma gelip destek olmalılar diye düşünüyorum. Bilmiyorum belki de ben yanlış düşünüyorum veya yanlış yorumladım ama durum bundan ibaret. Siz izleyicilerimden ricam benim gibi aynı durumu yaşıyor musunuz lüften yorum kısmına yazın. Ya da önerilerinize her zaman açığım. Onları da yazın lütfen. Ya da yanlış veya eksik düşünüyorsam onları da yazın. Konuşalım.

Sizi kocaman öptüm.

PAYLAŞ

24 yorum:

  1. aslinda instabloggerliga cok cok karsiydim onceleri. Bana tembel insanlarin , yazi yazip emek harcamak istemeyip, sadece fotograf cekip iki cumle altina yazi doseyip paylastiklari bir olay olarak goruyordum. Taa ki kardesim asiri yogun bir doneme girene kadar. Beni blog dunyasina kizkardesim tanistirdi, ne ilgim vardi nede blog okumayi severdim. Kardesim cok severek bloggerlik yapmaya basladi, hatta benden daha ozenliydi. Fakat okulunu bitirme donemi, sehir degisikligi, cok yogun staja baslamasi, ardindan ise kabul edilmesi ve cok yogun Istanbul hayatina alismasi derken artik bloguna gidip uzun uzun yazilar yazamaz oldu fakat inanilmaz sekilde devam etmek istiyordu. Iste o zaman instabloggerliga basladi. en azindan hala izleyicileriyle iletisime gecebiliyor, soylemek istediklerini aktarabiliyordu. O zaman anladim ki instabloggerliga biraz on yargili yaklasmisim..
    Benim dusuncelerim bloggerlik ve instabloggerlikla ilgili bu yonde
    Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Instablogger liga tabi ki karsi değilim ben de. Ben de bir nevi sayilirim. Çünkü bloguma yazamadigim Ürünleri falan instada takipcilerime duyurma ihtiyaci hissediyorum. Sadece şöyle bir durum var. Blog yazmak bambaska bir şey. Yani instagram ile bloggerlik tamamen ayri şeyler. Instagram takipcileri instagramdan takip etmek istiyor. Haliyle bloga girmiyorlar bile. Bloga gelenler ise yine blog sahibi arkadaslarim oluyor. Yani instagram blogumu çok da tanıtabilecegim bir yer değil. Diye düşünüyorum.

      Sil
  2. maalesef ben de aynı şeyden dertliyim. İnstagramda o kadar takipçim olmasına rağmen blogda tıklanma sayımda pek değişim göremiyorum. blog yazmak bu kadar emek gerektiren bir uğraşı iken instagramdan yeteri kadar tanıtım yapamamak beni üzüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle canım. Çok emek var buralarda. Ama karşılığı???

      Sil
  3. instagram hesabım çok aktif olmamasına rağmen bu konuda sana kesinlikle katılıyorum. Blogları takip eden kitle bloggerlar oluyo genelde. Ve insanlar yazıları okumaya üşenebiliyo instagramda bir tık ile like yapıp geçiyor malesef...

    YanıtlaSil
  4. Kesinlikle sonuna kadar katılıyorum. Bu konuda blogger.lar birleşerek yeni bir fikir mi ortaya koysak? Bir şeyler yapmamız gerekiyor bence de.. Okumayı sevmeyen ama görselliğe meraklı bir toplum muyuz acaba ben de anlayamıyorum.. Ben de muzdaribim.. Anca çekiliş yapılırsa biraz artıyor blog ama sonrası malum.. Ne yapabiliriz ki ? Bir şeyler üretmemiz lazım bu konuda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sürekli düşünüyorum. Ancak bir şey bulamiyorum. Elli bin takipci yapacaksin ki günde o yazıya otuz. kişi gelsin. Oranti resmen bu. Yani instagrama yazamam bu bilgileri. Çünkü bloguma haksizlik olur. Amac oradan buraya tiklanma çekmek. Ama olmuyor. Olacagini da sanmiyorum. Mesela youtube kanali olanlar da sansli yani aktif olanlar. Benim de var ama çok videom yok. Insanlar izlemeyi ve gormeyi istiyor. Bu yüzden okumak için üşeniyolar.

      Sil
  5. tek bir platformdan herşeyi görebiliyorlar instagramda. hepsi tek yerde elinin altında ve kullanımı çok pratik. Aynı şeyi yapan bloglovin var. Tek hesaptan takip ettiğin blogların en güncel yazılarını alt alta bir arada okunabiliyor. İnsta dan platform olarak bir farkı yok. Blogları bloggerlar okuyor dogru. bu kapsamı genişletmek için bence bloglovin'i daha fazla öne çıkarmalıyız. o da insta kadar pratik okunuyor. bir kez baksalar blog okumanın en güzel yolu olduğunu görüp zaten müptela olurlar bloglovine. bence çekilişlere falan bloglovin takipçiliği şartı koyup, bloglovin'e oynayalım derim, naçizane...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedigin dogru cidden zaten gfc sallantida. Her zaman gidebilir. Googlein da istedigi bu.

      Sil
  6. Blogunu şimdi gördüm. İzlemeye alicam hemen.
    Benim instagram hesabim yok. Ama blogum var. O yüzden çok da bi şey deyemiyicem. Ama bu tip platformlardan çok az insan blogu takib ediyor bu doğru. Bazı etkinliller daha güzel bunun için.
    S E ni de beklerim

    YanıtlaSil
  7. kesinlikle katılıyorum. Instagram hesabımı acalı bikaç ay olmasına rağmen takipçiler 1200 küsuru geçti, bu çok güzel bir şey çok mutlu oluyorum ama aynen ben de blogumun tanıtımını yapmak, yeni postları haber vermek vs. amaçlı açmıştım o hesabı. Blogum 1 buçuk yıldır var olmasına rağmen 250'de takılıp kaldı. Instagram hesaplarımız bu kadar beğeniliyorken neden bloglarımıza kimseler uğramıyor üzülüyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaş neden blogger a da kolay bi takip tusu koymamislar ki :)) bloggerlik tarihe mi karisiyor diye bi yazi yazsam gelir okurlar ama blog okymazlar :))

      Sil
  8. merhaba, blog sahibi değilim (kolay takip için o şekilde girişimi yapmıştım) ama çok çok iyi bir blog izleyicisiyim. Başta açıkcası çekilişlerle başladı blogları ilgim fakat sonradan takipten hem keyif aldım, hem de çok şey öğrenmeye başladım. Zaten çekilişlerin amacı da bu değil mi? :) İzleyici olarak yorumumsa, instagram insanlara kolay geliyor. Yani düşünsenize sabah işe giderken otobüste cepten instagramda dolaşmak, blog acıp okumaktan daha pratik oluyor. Ha daha keyifli mi, hayır. sadece daha pratik... ve bunun tüm güne yayıldığını düşünürsek... iş çıkısı bir kafede arkadasımızı beklerken ya da gece yatmadan önce şööyle bir dolanırken... Blog izleyicisi ise buna zaman ayıran insanlar. Ben en geç 2 günde bir mutlaka blogger platformuma bakarım, ilgimi çekeni okur, çekiliş varsa katılır, yorumum varsa yazarım ama çoğu insan buna vakit ayırmıyor maalesef. Kısacası tamamen pratikikten kaynaklanıyor. Bildiğim kadarıyla evet blogger platformunun mobil için olanı var ama sadece blog sahipleri ve kendi blog düzenlemeleri için. Ya da bloglovin var cep için ama her blogun da bloglovini yok :) Belki instagram kadar pratik ve profesyonel olmasa da, su anki blog takipleri için mevcut mobil uygulamalardan da daha kolay girişli bir takip platformu ilgiyi daha yüksek tutabilir. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle aslında çoğu insan dediğin gibi vakti olmasigi için bu şekilde takip ediyor. Yani simdi blogum oldugu icin burada yazdiklarimi orada yazmak istemiyorum ben de. Böyle devam. Oldugu kadar diyorum artık. :)

      Sil
  9. Bence de doğru karar vermişsin.Bir yere daha fazla yoğunluk verilmeli ki ben öyle yapıyorum mesela.Pek blogla ilgili yazım yok instagramda...Sayfa tıklanmaları son zamanlarda benimde çok çok düşük.Takipçi sayımda zaten az...Yani pek ilgi görmüyor sanırım artık bloglar :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım ne yazık ki. Çok kişi gelmiyor instagramdan.

      Sil
  10. İnsanlar sosyal medyayı kullanmayı seviyorlar. WP kullandığım ve bloggerlar blogspotta yoğunlaştıkları için ilk başta sosyal medyadan takipçi kazanmaya çalıştım. Benim de face'den takipçilerim daha fazla ama blog'da değil. İnstagram daha çok görselliğe yönelik olduğu için bloga gelen fazla olmuyor. Bloglovin'den bahsedilmiş bence de güzel ve derli toplu bir platform. Blog'uma bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  11. İnstagramda blogdan daha aktifim aynı sorunu bende yaşıyorum.Temeli nedir? Hatayı nerede yapıyoruz bilmiyorum.Kolay bir iş değil aslında blogger olmak zahmetli emek isteyen bir iş.Umarım hepimiz emeğimizin karşılığını alırız.Çok güzel bir paylaşımda bulunmuşsun ayrıca tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  12. Ben de yeni bir blog açtım kendime özene özene.ama instagrama bakıyorum da kimse bloğa gitmiyo.zor geliyo açıp okumak.o anda fotonun altında yorumları görmek istiyo insanlar.ve bu instablogger işi çok yaygınlaşmış bakıyorumda.dert etmeye gerek yok.ama ben blogda yazdıklarımı orayada biraz kısalltarak yazmayı düşünüyorum. Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. size kesinlikle katılıyorum
    bu instabloggerlık çıktı mertlik bozuldu :))))

    YanıtlaSil
  14. Kesinlikle öyle. İnstagramda 3k lık takipçim olmasına rağmen geçen ay oradan siteme sadece 375 kişi yönlendirmeyi başarabildim. Youtube ve facebook blog tanıtımlarında daha etkin gibi gözüküyor. Sanırım instabloggerlik olayı tamamen bitmiş durumda.

    YanıtlaSil
  15. Tüm bloggerların emeklerine saygılar öncelikle. Ne yazık ki teknoloji ve uygulamalar geliştikçe insanların alışkanlıkları da değişiyor. İnstagramda bir ürünün altında onunla ilgili açıklama bulduğum zaman bilgilenmek beni mutlu ediyor. Çünkü çok kısa zamanda bu bilgiye ulaşıp tüketmiş oluyorum. Şöyle düşünün instagram anasayfada takip ettiğimiz herkesin paylaşımları çıkıyor; sizin paylaşımınızın altında yeterli açıklama olmazsa o açıklamaya ulaşmak için önce sizin profilinize girmek sonra oradan blog linkinize tıklamak, sayfanın açılmasını beklemek ve sayfa açılınca da bahsedilen ürün yazısını blogda bulup okumak gerekiyor. Anlatım cümlesi bile uzun görüyorsunuz, bu iş zahmetli olduğu için gerçekten çok çok merak ettiğim bir ürün değilse ben de blog sayfasına gitmeye üşeniyorum açıkçası. İnstabloggerları tercih edilir yapan şey, tek bir noktadan hem fotoğrafa hem de açıklamalara ulaşabilmek oluyor. Ayrıca fotonun altına yapılan diğer kullanıcıların yorumları da bizi ürün hakkında daha çok bilgi sahibi yapıyor. Hâl böyleyken siz de yavaş yavaş instabloggerlığa kayıp, internette arama yapanlar için yine blog sayfanızda anlatımlara devam etmelisiniz. Yoksa her şeyi tüketen teknoloji çağı sizin de emeklerinizi tüketebilir. Başarı ve mutluluk sizinle olsun :)

    YanıtlaSil

Vakit ayırdığınız için teşekkürler. Değerli yorumlarınızla can bulduğumu belirtmek isterim. Sevgiler :)