4 Temmuz 2014 Cuma

Selam Onyüzmilyonoje sakinleri;

Biraz kimya işleyelim. :)

Bugün daha önce hiç değinmediğim bir konuya değinmek istiyorum. Oje çıkarıcılar ve bileşenleri. Markasını şu an hatırlayamadıım bir asetonsuz oje çıkarıcının bileşenlerinde "Aseton" yazısı görmemle orta çaplı bir araştırmaya giriştim. Birazdan anlatacağım. 

Oje zaten zararlı bir maddedir. Hem de oje çıkarıcımızdan daha zararlı. Tabi bu konuda uzmanlaşmış markalar da var. Yani insan sağlığına daha az zararlı şekilde üretim yapan. Ama ne yazık ki ben dahil bir çok kadın bu durumu gözardı ediyoruz. Oje dediğimiz şey sertleştirilmiş polimerdir. Zira bu maddeyle en iyi savaşan kimyasal Asetondur. Aseton sağlığımıza zehirli bir ojeden çok çok daha az zararlıdır. Uçucu bir maddedir ve vücudumuz bu maddeyi depolamaz.

Asetonsuz oje çıkarıcılar sanıyorum takma tırnaklar için geliştirildi. Tırnağa zarar vermemek için. Ama ne hikmetse Asetonlu oje çıkarıcılardan daha az zararlı oldukları düşünülmeye başlandı. Asetonsuz oje çıkarıcısı kullanıyorsanız içeriğine bakmayı unutmayın. Zira asetondan daha zararlı maddeler ile karşılaşabilirsiniz. Asetonitril veya Etil asetat gibi. Ki bu oje çıkarıcıların içeriğinde yukarıda bahsettiğim gibi "Aseton" ibaresini de görebilirsiniz. Açıklama ise şu şekilde; içeriğinde %100 aseton bulunduranlar ile kıyaslanınca daha düşük yüzdelerde aseton bulunduran ürünler, ilgili bakanlık komisyonu tarafından "asetonsuz" olarak etiketlenebiliyormuş.


Asetonsuz oje çıkarıcılar asetondan daha az zararlı değildir. Hatta belki daha çok zararlıdır. Bana bir tane hediye gelmişti ve allahtan içeriğinde aşırı zararlı bir kimyasala rastlamadım. 

Markası N.Y. Beauty Personel Care. Ama çok severek kullandığımı söyleyemeyeceğim. Evet tırnaklarımı aşırı yıpratmadı ancak kokusu çok çok ağır ve geç temizliyor. Ayrıca bu tarz oje çıkarıcıları kullanınca elde bıraktığı o kekremsi, yağlı hissi sevmiyorum. Elimi birkaç defa yıkamam gerekiyor.


Siz yine aseton kullanmaya devam edin canlar. Eğer tırnaklarınız aşırı yıpranmışsa arada astonsuz kullanabilirsiniz. Ama sizi yıpratmasına izin vermeyin.

Not: Kimya bölümü mezunuyum.
:)

PAYLAŞ

8 yorum:

  1. Aseton zararlı, asetonsuz oje çıkarıcılar da zararlıymış o zaman ojeleri kemirelim :) Vermiş olduğun bu güzel bilgilerden dolayı teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçeriğindeki kimyasallara bağlı işte. Ama ne zararlı değil ki şimdi yani. O kadar çok şey var ki sagligimizi tehdit eden :/

      Sil
  2. Bu konu benim çok kafamı karıştırıyordu. Araştırmayı düşünüyordum ama henüz vakit bulamamıştım, kimya mezunu birinden bu yazıyı okumak çok güzel oldu. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu :)

      Sil
  3. Evet, asetonsuz oje çıkarıcılarla oje zahmetli ve uzun sürede çıkartılabiliyor.
    Açıkcası ben de yazını okuyana kadar asetonsuzların daha az zararlı olduğunu düşünüyordum.
    Ama hiç de öyle olmayabiliyormuş.
    Bir ürünü alırken içeriğine bakmak önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Yediklerimize bakiyoruz. Kullandığımız ürünlere de bakmalıyız.

      Sil
  4. Verdiğin bilgi için çok teşekkürler. Ben de sana rastladığım bir şeyden bahsetmek isterim. 2 yıl önce değişim öğrencisi olarak Fransa'ya gitmiştim. Eh tabii benim gibi oje delisi birisi ojesiz yapamadığı için oradan bir oje çıkartıcı da almıştım. Oje çıkartıcının üzerinde "dissolvant" yazıyordu, yani çözücü. İçerisinde hiçbir şekilde aseton yok. Tırnağa sürdüğün zaman anında uçuyor ve tırnakta güzel koku bırakıyordu, fakat bana nedense tırnağımı kurutuyormuş gibi de geliyordu. Yani tırnaktan uçtuğu anda tırnağım mat ve cansız görünüyordu. Kokusu da asetona göre biraz daha keskin ve ağırdı. Ben de o zaman şöyle düşündüm, Fransa sonuçta bir AB ülkesi ve AB'de insan sağlığına önem veren bir sürü düzenleme var. (Örneğin bizim kullandığımız streç filmler bile çok farklıydı, koyduğun kabın kenarlarını tutmuyordu bile.) Marketlerde aseton namına da hiçbir şey bulamıyordum. Nereye baksam hep çözücü vardı. Dolayısıyla ister istemez asetonsuz çözücülerin sağlık açısından biraz daha iyi olabileceğini düşündüm. Ama tabii ki burada üreticilerin bu kadar hassas davranmasını bekleyemediğimiz için araya zararlı maddeler sıkıştırmaları da oldukça olası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmm anladım. Aseton da yararli bir şey değil sonuçta. Ülkeden ülkeye prosedurler degisebiliyor. Asetonsuz çözeltilerin içinde asetondan daha az zararli kimyasallar varsa sikinti yok zaten.

      Sil

Vakit ayırdığınız için teşekkürler. Değerli yorumlarınızla can bulduğumu belirtmek isterim. Sevgiler :)